Bästa Åkgräsklipparen 2023 – Stort Test av Åkgräsklippare

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

De flesta åkgräsklippare ser ut som små traktorer med klippblad som är integrerade under gräsklipparen. Deras funktion är enkel – att klippa gräs. Eftersom de är större än din vanliga handgräsklippare kan de dock klippa gräs från 70 cm till över en meter. Åkgräsklippare är inte bara ett bra alternativ för dem som behöver ta hand om en stor egendom, men de är också otroligt roliga att åka. När allt kommer omkring finns det inget mer tilltalande än att kunna strosa runt trädgården.

Om du funderar på att köpa en åkgräsklippare kan du bli överväldigad av det stora utbudet av åkgräsklippare som finns där ute. För att komma igång så ska vi nu berätta lite om vad du ska leta efter när du köper en åkgräsklippare, innan vi går in på detaljerna och specifikt utser de 5 bästa åkgräsklipparna som finns på marknaden idag. Här kommer en överblick över de 5 bästa åkgräsklipparna i testet och deras kategori:

BildProduktDetaljerPris
backpacHusqvarna Rider TS 112
(Bäst i Test Åkgräsklippare)
– Lättanvänd
– Lätt rengjord
– Snygg klippning
– Bekväm
– Mycket prisvärd
Se pris
backpacHusqvarna R 216T AWD Bästa (Premiumåkgräsklippare)– Extremt stark
– Fenomenala terrängegenskaper & drivning,
– Mycket fint klippresultat
– Lättstartad & användarvänlig
Se pris
cordlessblowerAlpina AT3 98
(Bästa Batteridrivna Åkgräsklippare)
– Eldriven
– Stark
– Tystlåten
– Modern och generös klippbredd
Se pris
cordlessblowerAL-KO Höggräsklippare T22-110.0 HDH-A V2
(Åkgräsklippare För Större Gårdar)
– Extremt hög prestanda
– Mycket tidseffektiv
-Bra spridning
– Komfortabel sits & ergonomisk
Se pris
cordlessblowerStiga Park 420P (Åkgräsklippare För Platta Ytor)– Lättmanövrerad i komplicerad miljö
– Hög sittposition
– Lättåtkomliga reglage
– Skön sits
Se pris

Hur väljer man en åkgräsklippare?

Om du kan, bör du testa din gräsklippare innan du köper den. Genom att testa åkgräsklipparen får du en bättre uppfattning om huruvida sätet är tillräckligt dämpat för komfort, om kontrollerna är lätta att använda och om ratten och spakarna är i en bekväm höjd och vinkel för dig.

Medan de flesta personer som köper en åkgräsklippare har större gräsmattor betyder det inte att du inte kan köpa en åkgräsklippare om du har en mindre gräsmatta. Om du har en gräsmatta som är lite mindre kan du överväga att få en noll-svängmodell. Dessa har bakmonterade motorer och bakhjulsbromsstyrning som har en snävare svängcirkel.

Något annat att tänka på är kompostering. Det är vanligtvis ett alternativ på många modeller och du vill vara säker på att den kan hålla fast det du klippt ordentligt och hugga dem fint innan du blåser dem i gräsmattan.

Åkgräsklippare är tunga och väger vanligtvis 150 kg eller mer, så du vill se till att du är i placerad tyngdpunkten. Även om du har en gräsmatta som lutar mer än 10 grader, är det inte lämpligt att klippa i sidled. Zero Turn-gräsklippare är i allmänhet bättre på att hantera backar, men det är fortfarande inte tillrådligt att göra det.

När det gäller körning tenderar de flesta att köpa alternativ för manuell växellåda eftersom de är billigare. Modeller med automatisk eller hydrostatisk transmission kan vara det bästa köpet om du vill höja eller sänka hastigheten utan att växla. Vissa av dem har även farthållare för extra bekvämlighet.

Typer av gräsklippare

Det finns olika sätt att klassificera gräsklippare, men de två vanligaste kategorierna som många använder för att identifiera dessa produkter är åkgräsklippare och bensindrivna gräsklippare, och ibland även handgräsklippare. Var och en av dem har ett antal underkategorier, så här är vad du behöver veta om dem.

1#: Åkgräsklippare

Åkgräsklippare är precis vad de verkar vara, gräsklippare med säten som du kan åka på. De är bra för att klippa stora ytor med gräs, där en vanlig gräsklippare skulle kräva mer ansträngning av dig. Det finns olika typer av åkgräsklippare:

 • Trädgårdstraktor är lätta att känna igen på grund av sin större storlek och frontmonterade motorer. Dessa gräsklippare har kraftfulla motorer som kan ha upp till 25 hästkrafter. De är utrustade med antingen en eller två cylindrar, vilket hjälper till att avgöra hur kraftfull de är. De billigare modellerna har spakmanövrerade växellådor, medan kraftfullare vanligtvis är utrustade med kontinuerligt variabel transmission.
 • Zero-turn gräsklippare anses motsvara dagens sportbil. De är lättare att manövrera jämfört med gräsklippare och de kan göra riktigt skarpa svängar som gör klippning av gräs lättare och roligare. De är fantastiska när du har många hinder att övervinna och är effektiva på gräsmattor med oregelbunden form.
 • Åkgräsklippare med motor bak är bra för medelstora gräsmattor. Motorn är placerad på klipparens baksida. Denna typ av gräsklippare drivs med kontinuerligt variabla växellådor och encylindriga motorer.

#2: Manuella gräsklippare

Manuella gräsklippare kräver lite mer ansträngning att använda eftersom du bokstavligen måste gå bakom gräsklipparen och skjuta den genom gräset för att den ska kunna göra sitt jobb. Precis som åkgräsklippare har denna kategori en massa olika underkategorier, enligt följande:

 • Cylindergräsklippare kallas ibland rullgräsklippare och kännetecknas av cylindriska blad på maskinens framsida. De fungerar genom att fånga gräs och klippa det, ungefär som en stor sax skulle göra. De är indikerade för mjukt gräs men är mest effektiva på plana gräsmattor och fungerar inte så bra på grova ytor. De är också ganska ineffektiva på gräsmattor med högt gräs.
 • Roterande gräsklippare är den mest populära kategorin av gräsklippare som du hittar i olika hushåll över hela världen. De är utrustade med ett enda blad som roterar i hög hastighet i horisontell rörelse. Roterande gräsklippare har visat sig vara effektiva när de försöker klippa medium till högt gräs, men deras skärningar är inte lika exakta som för en med cylindrar.
 • Handgräsklippare kräver mer armbågsfett eftersom din tryckkraft styr hjulets verkan. De är det billigaste alternativet av alla, men de väljs ofta för att de är lätta att hantera och ganska lätta. Det gör dem ganska lätta att manövrera, men de kräver mer ansträngning. De erbjuder dock en bra ursäkt för att träna.
 • Självgående gräsklippare använder överföringskraft för det vridmoment som behövs för att gå framåt, så allt du behöver göra är att styra dem i rätt riktning. De är en kategori av gräsklippare som är ganska lätta att använda. De har konsekventa snitt tack vare deras förmåga att arbeta med konstanta hastigheter.
 • Det finns också en annan gräsklippare som är lite annorlunda jämfört med de andra, eftersom den sitter några centimeter över marken, på en luftkudde. De är superlätta att manövrera och kan gå i alla riktningar. Det gör dem ganska effektiva runt hinder och de är också ganska billiga. Men deras brist på kraft gör dem olämpliga för stora trädgårdar.

Saker att tänka på vid köp av en åkgräsklippare

När du vill köpa en åkgräsklippare finns det fyra huvudfunktioner som du måste vara uppmärksam på för att avgöra om den klippare du vill ha faktiskt är värd pengarna:

 • Hästkrafter är en term som används för att beskriva motorns effekt. Detta hjälper i grunden till att avgöra hur kraftfull motorn är. Tänk på att den här motoreffekten fördelas på flera delar av gräsklipparen, t.ex. klippbladen och drivenheten. Mer hästkrafter innebär mer kraft för gräsklipparen, vilket gör det lättare för den att klippa gräs under svåra förhållanden eller hitta sig uppför backen.
 • Klippbredden på gräsklipparen kommer att bestämma bredden på gräset som kan skäras i ett enda pass. Åkgräsklippare kan vara kompakta och klippa grässtycken som är 80 cm breda, medan större modeller kan skära gräs så brett som 130 cm. Med det sagt är storleken på din trädgård den mest avgörande faktorn när du väljer gräsklippare med en specifik klippbredd.
 • Bränslevolymen är faktiskt ett mått på hur mycket bränsle som tanken rymmer. Detta beror naturligtvis på klipparens storlek och bränsleförbrukning. Tanken är att din gräsklippare inte ska ta slut på bränslet mitt i gräsklippningsprocessen. Det gör gräsklippare med små tankar lämpliga för mindre gårdar och de med större tankar mer lämpliga för större.
 • Transmissionen i en gräsklippare är det som levererar kraft från motorn till hjulen. Åkgräsklippare har en av tre typer av växellådor: automatisk, manuell eller hydrostatisk. Manuell växellåda har troligen kopplingar och växlar som behöver växlas, automatiska modeller ger dig kontroll över hastigheten med hjälp av en gaspedal, och en hydrostatisk växellåda gör ungefär samma sak.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en åkgräsklippare?

Det beror på vilken typ av åkgräsklippare som du vill köpa. En vanlig åkgräsklippare kan till exempel kosta mellan 10 000 och 30 000 kr, medan en Zero Turn-åkgräsklippare kan kosta mellan 10 000 och 60 000 kr.

Vilka är de bästa märkena på åkgräsklippare?

En åkgräsklippare är inte en billig investering, och innan du spenderar tusentals kronor på en av dessa utrustningar måste du veta vilka märken som är värda det och vilka som är mindre önskvärda. När det gäller gräsklippare är de märken som för närvarande sticker ut mest (på ett positivt sätt) Husqvarna, Stihl och Stiga.

Hur kör jag en åkgräsklippare?

Åkgräsklippare är relativt lätta att använda eftersom de inte behöver så mycket armbågsfett som andra typer av gräsklippare där ute. Nästan allt du behöver göra är att hoppa på förarsätet och slå på strömbrytaren eller trycka på startknappen. En åkgräsklippare med automatisk växellåda kräver inte växlingar för att ändra hastigheter, vilket ger ännu mindre jobb för dig.

Bästa Åkgräsklipparna 2023

1. Husqvarna TS 112 Rider – Bäst i Test!

Perfekt för dig oavsett storlek och hinder på trädgården – ger dig möjligheter till allt

Motor: Husqvarna Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 6 l Klipphöjd: 25-100 mm Klippbredd: 95 cm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 5 km/h Vikt: 182 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 83 dB

Husqvarna TS 112 Rider - Bäst i Test
Tryck för större bild

Om du letar efter en pålitlig trädgårdstraktor som kan hantera stora gräsmattor med lätthet, då är Husqvarna TS 112 Rider det perfekta valet för dig. Denna trädgårdstraktor är utrustad med alla de funktioner och egenskaper som behövs för att göra klippningen till en enkel och smidig upplevelse.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Husqvarna TS 112 Rider är dess imponerande klippbredd på 95 cm och en kraftfull motor med 8.0 kW effekt. Detta gör det möjligt för dig att snabbt och effektivt klippa även stora gräsmattor utan att behöva spendera för mycket tid och ansträngning.

När det kommer till användarvänlighet har denna trädgårdstraktor en intuitiv design. Den är utrustad med lättåtkomliga spakar och pedalplacering sida vid sida, vilket gör det enkelt att manövrera traktorn och styra klippningen med precision. Du kan navigera genom trånga passager och klippa i svåråtkomliga områden utan problem.

För att säkerställa att din trädgårdstraktor alltid är i gott skick har Husqvarna inkluderat en timräknare. Med denna funktion kan du enkelt hålla koll på service- och underhållsintervaller, vilket gör det enklare att planera och utföra nödvändiga underhållsåtgärder.

Den kompakta designen hos Husqvarna TS 112 Rider gör den enkel att navigera och manövrera, även i trånga utrymmen. Dessutom är den lätt att förvara när den inte används, vilket är praktiskt för att spara plats i din trädgård eller garage.

Om du vill ta din gräsmatta till nästa nivå kan du välja till det tillvaliga BioClip® kitet. Detta kit omvandlar din trädgårdstraktor till en effektiv mulcher, vilket ger dig en finare klippning och hjälper till att göra din gräsmatta ännu mer hälsosam.

Husqvarna TS 112 Rider erbjuder också andra bekvämlighetsfunktioner som dubbla strålkastare fram för bra sikt, bränslenivåfönster för enkel kontroll av bränslenivån och en chokefri start som fungerar smidigt oavsett väderförhållanden.

Allt detta får man för en relativt liten summa – åtminstone när man pratar om åkgräsklippare i allmänhet. Man får helt enkelt mycket åkgräsklippare för pengarna, och vem vill inte ha det?

Sammanfattningsvis är Husqvarna TS 112 Rider den pålitliga trädgårdstraktorn som ger enkel och effektiv klippning för stora gräsmattor. Med dess intuitiva design, kraftfulla motor och tillvalsmöjligheter som BioClip® kitet, kommer du att uppskatta varje klippning med denna pålitliga åkgräsklippare.


2. Husqvarna R 216T AWD – Bästa Premiumåkgräsklipparen

Den kraftfullaste åkgräsklipparen på marknaden

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 3100 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm (10 steg) Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 244 kg Ljudnivå: 83 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 2,5 m/s²

Husqvarna R 216T AWD - Bästa Premiumåkgräsklipparen
Tryck för större bild

Den som är villig att lägga ut lite mer pengar än de flesta på en åkgräsklippare kommer att få svårt att hitta en maskin som slår Husqvarnas R 216T AWD. Husqvarna R 216T AWD är tveklöst det bästa valet för dig som är ute efter en åkgräsklippare som har allt och lite till. Man får onekligen en åkgräsklippare som är väldigt komplett. Den är gediget och robust byggd, och har en stark motor. Vidare täcker den många användningsområden och klarar svår terräng.

Tack vare fyrhjulsdriften så ger den inte bara ger kanonresultat när det kommer till klippning, utan orkar även med att dra tunga lass på tomten. Den har bland annat testats ihop med en pall fylld med kalksten, vilket den utan problem drog runt på. 216T är så pass stark att man kan använda den för att dra saker istället för att plocka fram fyrhjulingen (vilket vi också gjorde i testet, och det fungerade!).

Dessutom blir klippresultatet mycket fint med denna klippare. Till stora delar så påminner den om upplevelsen att klippa småsyskonet 214TC. Det har att göra med att bakvagnsstyrningen är så tidseffektiv och lättmanövrerad, precis som den åkgräsklipparen R 216T som också har denna bakvagnsstyrning, vilket gör det lätt att komma åt precis där man vill. Det finns även två olika klippsystem att välja mellan; BioClip för gödsling av gräsmattan eller bakutkast som är mest effektivt vid klippning av högre och grövre gräs.

Dock gäller det samma sak som med småsyskonet 214TC angående bakvagnen. Den sticker ut när du manövrerar så att svänga i smala gångar kräver att du har bra uppsikt. Man måste alltså passa sig lite med den där relativt klumpiga bakdelen, som ibland tenderar att fara ut och stöta i saker. Därför kan små och slingriga ytor kan vara tidskrävande att navigera på, men med uppsikt är det inga problem.

Den är förstås mer lättmanövrerad på stora öppna ytor än i slingriga och trånga miljöer, där man får hålla lite mer koll. Hastigheten är dock inget hinder. På öppna ytor är den mycket snabb och fixar även större ytor på kort tid, och den hinner trots hastigheten med att klippa ner väldigt fint och ordentligt.

Det spelar ingen roll vilken årstid det är eller var du bor, för den här åkgräsklipparen tuffar och går och kan användas till lite av varje även när det är kallt ute. Den har ingen choke vilket kan vara ett skönt moment att slippa, och till vår förvåning har de utvecklat en teknik som ej påverkar startkapaciteten negativt. Istället startar den utan protest även när kvicksilvret letat sig långt ned på termometern. Den är även anpassad till mörkare delar av året när det gäller belysning.

Strålkastarna, som är av kraftfull LED-typ, gör det mycket smidigt att använda åkgräsklipparen även när solen gått ned eller det är vintermånad. Samtidigt är det en otroligt bra funktion för dig som även använder åkgräsklipparen för att dra saker. Gräsmattan behöver ju kunna klippas oavsett tid på dygnet beroende på i vilken situation man befinner sig i.

I testet fann vi också en mycket hög komfort och ergonomiskt lämpad design. Sitsen är väldigt bekväm, det är få reglage att hålla reda på och det finns förstås en dryckeshållare så att du slipper avbryta klippningen för att ta en drickpaus. Att det inte är så mycket reglage att hålla reda på är något som underlättar körningen av åkgräsklipparen. En annan fördel är, precis som i många moderna bilar, möjligheten att justera ratten, så att klipparen kan passa olika människor oavsett längd. Detta bidrar till en väldigt ergonomisk ställning för såväl långa som korta.

Precis som sitt småsyskon 214TC så är underhåll och rengöring av denna gräsklippare hur smidigt som helst. Den har en integrerad liten räknare så att du har full koll på när det är dags för service, utan plötsliga förvåningar.

Smakar det så kostar det; det här är ingen billig gräsklippare. Letar man dock efter en produkt i premiumsegmentet så är den helt klart i en klass för sig. Vill man dessutom ha en maskin som i någon mån kan ersätta även en fyrhjuling som arbetshäst på en gård eller annan stor tomt, även med många hinder, då skulle vi faktiskt säga att denna åkgräsklippare kommer vara ditt bästa val.


3. Alpina AT3 98 – Bästa Batteridrivna Åkgräsklippare

En otroligt prisvärd, kraftfull och miljövänlig batteridriven åkgräsklippare som är minst lika effektiv som en bensindriven. 

Motor: ST 350 Powered By STIGA Motortyp: El Motoreffekt: 6,5kW (2800 rpm) Tankvolym: 6 l Klipphöjd: 25-80 mm (7 steg) Klippbredd: 98 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 169 kg Ljudnivå: 62 dB Växellåda: Mekanisk Rattvibrationer: 3,3 m/s²

Alpina AT3 98 - Bästa Batteridrivna Åkgräsklippare
Tryck för större bild

Trädgårdsmästare som letar efter ett snabbt, effektivt och miljövänligt sätt att sköta stora områden med övervuxet gräs bör titta på den välutrustade AT3 98 A. Alpina AT3 98 är en åkgräsklippare som tar det bästa ifrån två världar; kraften och styrkan hos en bensindriven traktor utan buller, utsläpp och bensinångor. Du får samtidigt en mycket billig underhållskostnad då du slipper byta olja och fylla på bensin i den.

Det kraftfulla 48 V batteriet ger en drifttid på upp till 45 minuter och kan klippa ytor upp till 180 kvadratmeter stora. Traktorn har en intuitiv kontrollpanel som visar batteristatus, där finns även USB-uttag, LED-larm samt den enkla startknappen. Gräsklipparen drivs av en Alpina OHV-motor på 352 cc och har en väldigt generösa klippbredden på 98 centimeter. Detta tillsammans med hela sju förinställda klipphöjder, gör att du blir klar med arbetet snabbt och effektivt. Dessutom har den mulchingfunktion som tillval och en manuell växellåda med flera växlar för att matcha alla trädgårdar – stora som små.

Den har dessutom ett klippaggregat med sidoutkast så att du slipper göra onödigt arbete i efterhand. Sidoutkastet gör att den kan hantera vildvuxna områden utan några problem. Klippt, högt gräs som vore opraktiskt att samla upp kastas i stället ut i prydliga rader på höger sida av traktorn, vilket förhindrar blockeringar i utkastet och sparar tid genom att eliminera behovet av att stanna och tömma en uppsamlare.

Motorn använder Alpinas ljudsänkande och utsläppsreducerande OHV-teknik (toppventilsteknik). Den har stora hjul som ger stadigt grepp när du arbetar i sluttningar eller på fuktig mark och en elektromagnetisk PTO-koppling, så att du snabbt och enkelt kan koppla in eller ur knivarna.

Några andra funktioner vi fann viktiga var antiskalperingshjul som skyddar underlaget vid manövrering i sluttningar och på ojämn mark. Den har också ett Alpina Smart-säte med ryggstöd för långa arbetspass av bekväm gräsklippning så att du får en ergonomisk ställning och är snäll mot kroppen.

Avslutningsvis så kan vi konstatera att det här är en väldigt modern gräsklippare som bygger på den senaste tekniken. Den är lätt att rengöra och är väldigt användarvänlig med olika klipphöjder, USB-uttag, batteristatus och väldigt mycket mer. Om du vill läsa mer om denna klippare så gör det genom att trycka på knappen nedan.


4. Traktor AL-KO Höggräsklippare T22-110.0 HDH-A V2 – Bästa Åkgräsklippare För Större Gårdar

Klippning: Höjd 30-90 mm (7 steg) Motor: AL-KO Pro 700 V2, 13,4 kW Växellåda: Hydrostat Vikt: 310 kilo Hastighet: 9 km/h Ljudnivå: 100 dB

Al-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 - Åkgräsklippare För Större Gårdar
Tryck för större bild

Om du letar efter en åkgräsklippare som kan hantera stora ytor med snabbhet och effektivitet, så är AL-KO Höggräsklippare T22-110.0 HDH-A V2 definitivt värd att överväga. Denna kraftfulla trädgårdstraktor har en imponerande klippbredd på 110 cm och är konstruerad för att göra gräsklippningen av stora, öppna ytor mycket tidsbesparande.

En av de mest påtagliga fördelarna med AL-KO Höggräsklippare T22-110.0 HDH-A V2 är dess snabbhet. Den kan enkelt klippa genom stora områden och hjälpa dig att slutföra uppgiften på nolltid. Dessutom sitter du ganska högt när du kör den, vilket ger dig utmärkt överblick över det område du klipper. Detta gör den idealisk för stora, öppna gräsytor där du inte behöver oroa dig för att manövrera runt träd och buskar med lågt grenverk. Den är främst utformad för effektiv gräsklippning på stora gårdar.

Trots dess imponerande kraft och hastighet är den här traktorn inte svår att manövrera. Den har en god svängradie och en mycket responsiv styrning som reagerar snabbt även på små rörelser. Det är lätt att styra och du kommer att ha full kontroll över den. Tack vare V2-motorn är HDH-A V2 extremt kraftfull och klarar av att klippa även högt och grovt gräs utan problem. Dess däck är också utmärkta och ger bra grepp på alla slags underlag.

Även om den har en av de mest kraftfulla motorerna i testet, har AL-KO T 22-110.0 HDH-A V2 lyckats minimera vibrationerna genom att kombinera en plastkåpa med en stabil plåtram. Detta ger en bekväm körupplevelse utan de störande vibrationerna som vissa andra maskiner kan ge. Plastchassit kan dock vara något svårt att öppna om du behöver meka med traktorn.

En stor fördel med den här trädgårdstraktorn är dess bekväma förarstol. Den är enkel att justera och erbjuder gott om benutrymme. Det gör gräsklippningen till en mycket bekväm och ergonomisk upplevelse. Dessutom är den konstruerad för att minimera vibrationer och ge en så behaglig åktur som möjligt.

En sak att notera är att AL-KO T 22-110.0 HDH-A V2 inte är utrustad med en dragkrok som standard, även om den har kraften att dra tunga laster. Detta kan vara en nackdel om du behöver använda traktorn för andra ändamål, men du kan köpa till en dragkrok separat om det behövs. Slutligen, ljudnivån på denna traktor är högre än genomsnittet för åkgräsklippare, så hörselskydd rekommenderas om du ska använda den i närheten.

Sammanfattningsvis är åkgräsklipparen AL-KO T 22-110.0 HDH-A V2 en kraftfull och robust åkgräsklippare som är idealisk för snabb och effektiv gräsklippning på stora och öppna grönytor. Dess stora klippbredd, kraftfulla motor och bekväma förarstol gör den till ett utmärkt val för dem som har stora gräsytor att ta hand om.


5. Stiga Park 420P – Åkgräsklippare För Platta Ytor

Smidig, ergonomisk och bra klippresultat på behändiga ytor

Motortyp: Bensin (8,82 kW) Kraftöverföring: Hydrostatisk växellåda Vikt: 237 kilo Tank: 12 liter Hastighet: 10 km/h framåt samt 7 km/h bakåt Decibelnivå: 86 Klipphöjd: 2,5 till 85, centimeter

Stiga Park 420P - Åkgräsklippare För Platta Ytor
Tryck för större bild

Stiga Park 420 P är en ganska stor men ändå behändig åkgräsklippare som går relativt tyst och är lätt att navigera tack vare midjestyrning. Den är stor, men trots sin storlek så är den väldigt lätthanterad. Det här kan förstås tillskrivas midjestyrningen i hög grad, för bakhjulen följer framhjulens spår. Du behöver med andra ord inte linjera bakhjulens axel med hindret innan du börjar svänga – kommer framhjulen runt hindret kommer även baken att göra det. Detta gör den väldigt lättnavigerad när du har en trädgård med hinder i. Det här innebär att en lite mer utmanande trädgård inte är något problem när det handlar om framkomligheten.

En annan trevlig aspekt är att man sitter ganska högt. Detta gör att du får en bra överblick runtomkring dig, även precis intill maskinen. På det sättet får man god översyn, något som ytterligare underlättar vid manövreringen. Man kan till exempel klippa alldeles intill maskinen och se precis vad man klipper – något som är underbart vid klippning av till exempel rabatter eller små buskar. Det är dock värt att nämna att frontbågen på aggregatet ställer till det lite. Konstruktionen gör nämligen att du inte kommer åt att klippa hela vägen in.

En annan positiv detalj hos denna åkgräsklippare från Stiga är att den har begåvats med elektronisk höjdinställning av aggregatet. På så sätt slipper man hålla på och rycka i någon spak, vilket ger en härlig premiumkänsla som förare även om det praktiskt inte påverkar särskilt mycket. Denna premiumkänsla stärks av att man sitter skönt, men också att den ger möjlighet till belysning om man klipper under dygnets mörka timmar.

Sitsen har hål i sig vilket håller den torr då eventuellt regnvatten och dagg snabbt rinner av vilket är väldigt bra med tanke på den oförutsägbara vädret i Sverige. Sitsen är också behaglig och ergonomiskt utformad vilket gör den skön att sitta på, även under längre tid. Alla reglage sitter lättåtkomliga och den har även en mugghållare där förfaren kan placera sin dricka.

Det finns dock några negativa detaljer hos denna åkgräsklippare från Stiga. En stor nackdel med 420 P är att den slirar väldigt lätt. Detta märks främst vid backning i lätt lutning, men det sker även vid ett flertal tillfällen när vi ska börja åka framåt igen efter att ha stått stilla eller backat. Vi misstänker att det är däcken som har dåliga terrängegenskaper, och trots att vi testar att minska lufttrycket i däcken så hjälper det inte.

Klippresultatet blir helt enkelt bara helt okej. Aggregatet bjuder förvisso på en väl tilltagen klippbred, vilket gör att det går undan att täcka in stora ytor, men själva klippningen blir bara okej. Det finns andra modeller som finfördelar klippet bättre, men det klipp som blir över är ändå tillräckligt smått för att snabbt försvinna ner i gräsmattan. Aggregatet verkar hoppa en del, framförallt då underlaget är ojämnt, vilket givetvis påverkar klippningen. Fjädringen är inte optimal, helt enkelt. Gaspedalen är också lite trög, så ska du växla mellan att köra framåt och bakåt så kan detta efter ett tag kännas i foten.

En annan negativ aspekt är därför att den har problem med lutningar. Det här påverkar förstås inte den som har en platt tomt med till exempel en anlagd gräsmatta, men för en något kuperad skogstomt är den här maskinen inte optimal på grund av att fjädringen hoppar. Har du däremot en anlagd gräsmatta utgör detta inget problem.

Med det sagt så är detta en åkgräsklippare för dig med en stor, plan och ganska jämn tomt, som lätt och smidigt vill kunna ratta runt buskar och träd. Stiga Park 420 P ett mycket bekvämt och lättstyrt alternativ om du har gräsmattan som är lämpad för den – en platt sådan.

OBS. Denna åkgräsklippare har nu utgått. Men vi kan glädjande rekommendera Stiga Park 500 som ett liknande alternativ. Den finns i två modeller, Stiga Park 500W med en starkare motor och Stiga Park 500WX som kombinerar en kraftfull motor med fyrhjulsdrift för optimal prestanda.


Slutsats

Till en början kan det vara en skrämmande uppgift att köpa en åkgräsklippare, inte bara för att antalet tillgängliga alternativ kan vara överväldigande, utan för att det, hur du än tittar på det, är en seriös investering som du vill kommer att hålla länge.

Men om du har läst så här långt har du framgångsrikt beväpnat dig med all den kunskap och insikt du behöver för att fatta ett enkelt, informerat inköpsbeslut. Du vet till exempel att om du har en stor, platt gräsmatta med få hinder, så behöver du en annan maskin än vad du skulle göra för ett mindre utrymme med massor av träd att komma runt. Om du köper en batteridriven åkgräsklippare kan du också behöva skaffa fritidsbatterier, men denna information får du i sådana fall reda på när du köper den.

Du kommer också att ha en bra uppfattning om storleken på klippaggregatet som passar bäst i en trädgård i ditt utrymme, hur mycket hästkrafter du behöver och, om vi har gjort vårt jobb bra, vilken åkgräsklippare som är det bästa valet för att göra ditt liv enklare under många år framöver.


Hur vi testade oss fram till bästa åkgräsklipparna

När vi testade oss fram till den bästa åkgräsklipparen så började vi med att analysera marknaden, alltså se vilka åkgräsklippare som fanns tillgängliga när testet gjordes. Vi har sedan rådfrågat diverse fastighetsägare, trädgårdsmästare, kommunarbetare samt vanliga trädgårdsentusiaster som äger eller har använt en åkgräsklippare nyligen för att ta del av deras åsikter och vilka egenskaper som är bra i en åkgräsklippare. När vi fått ta del av deras idéer och tankar har vi sammanställt dem och letat efter åkgräsklippare som stämmer överens med deras preferenser. Vi har sedan besökt diverse butiker och hushåll där dessa åkgräsklippare finns, samt testat hur väl de fungerar för olika ändamål i praktiken. På så sätt har vi kunnat sammanställa en lista med de bästa åkgräsklipparna inom olika kategorier.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är vår ledande trädgårdsexpert och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom trädgårdsskötsel och studerar till ingenjör. Med sin erfarenhet och kompetens inom trädgårdsskötsel och ingenjörskonst kan han utnyttja sina förmågor för att hitta de bästa trädgårdsprodukterna.

Lämna en kommentar

blogglista.se SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog DMCA.com Protection Status Reggad på Commo.se