Förläng din grönsaksskörd till hösten eller få ett hopp om vårplantering med ett miniväxthus. Den skyddande miljön i ett växthus skyddar ömma växter från temperatursvängningar, skadliga skadedjur och starka vindar samtidigt som det erbjuder diffust solljus för optimal växttillväxt.
Du behöver inte ha en stor trädgård för att dra nytta av fördelarna ett växthus erbjuder; låt inte den lilla storleken på dessa miniväxthus lura dig. Var och en erbjuder gott om skydd för plantor och ömma växter.
Vi har samlat några av de bästa alternativen för miniväxthus som inte tar upp för mycket utrymme men som ändå erbjuder alla fördelarna som ett större växthus har.
VÄXTHUS | DETALJER | |
---|---|---|
Miniväxthus Plant In -1,3 m²
| ||
Miniväxthus City Green House
| ||
Dawoo Miniväxthus
| ||
Hecht Tunnelväxthus
|
>> Klicka här för att se fler bra miniväxthus <<
Vad du ska tänka på när du väljer det bästa miniväxthuset
Att välja ett miniväxthus kan verka som ett enkelt beslut, men det finns faktiskt ett antal överväganden att ta beslut om. De bästa miniväxthusen kommer med en hållbar ram som håller många växtsäsonger, ett medel för ventilation och enkel montering. Innan du gör ett köp, lär dig om några av de viktigaste funktionerna att leta efter när du ska köpa ett miniväxthus – och upptäck några av de bästa miniväxthusalternativen på marknaden.
Typ
Det finns flera olika stilar på miniväxthus, som var och en har sina fördelar och nackdelar. Vissa typer kanske fungerar bättre för din trädgård än andra. Det bästa valet för dig beror på ditt tillgängliga utrymme, din budget och om du letar efter ett permanent eller bärbart alternativ.
- Tunnelväxthus finns i både permanenta och bärbara modeller. De är tillräckligt stora för att trädgårdsmästare ska kunna gå in för att sköta sina växter. De kan också ha tillräckligt med utrymme för att lagra trädgårdsmaterial.
- Popup-växthus avser bärbara växthus som erbjuder enkel montering, nedtagning och transport.
- Året-runt miniväxthus är små, permanenta strukturer som stannar på plats hela året utan att behöva demonteras efter växtsäsongen.
- Bordsväxthus sitter på ett bord eller annan plan yta inomhus eller utomhus. De är ett utmärkt val för trädgårdsmästare som är nybörjare och vill förflytta små mängder plantor utomhus på våren efter att de har grodd inomhus.
- Vertikala miniväxthus är ett utmärkt val för små trädgårdar eller balkonger eftersom de har hyllor, som drar fördel av det tillgängliga vertikala utrymmet utan att ta upp mycket golvyta.
- Horisontella miniväxthus kan täcka växter som planteras direkt i marken eller i lågt liggande högbäddar.
- Växthus med hjul låter dig flytta dina växter runt det tillgängliga utomhusutrymmet utan att ta isär strukturen.
Storlek
Den första faktorn att tänka på när du köper ett miniväxthus är hur mycket tillgängligt utrymme du har. Lyckligtvis finns det gott om alternativ, oavsett om din trädgård består av en stor gräsmatta, en uteplats i staden eller en liten balkong. Tänk också på om du planerar att ta med ditt miniväxthus inomhus när temperaturen sjunker till en viss nivå.
Generellt sett är ett miniväxthus vilken modell som helst som tar upp 1 kvadratmeter golvyta eller mindre. De är vanligtvis mindre än 180 cm höga. Storlekarna varierar dock mycket, med modeller som sträcker sig från bordsversioner som bara tar upp en tiondels kvadratmeter till tunnel-versioner mer lämpade för större utomhusutrymmen. Se till att mäta utrymmet du har innan du gör ett köp.
Struktur
Miniväxthus kommer vanligtvis med antingen trä- eller metallramar, som var och en har både fördelar och nackdelar. Tänk på följande faktorer när du väljer mellan metall och timmer.
- Metallramar, vanligtvis gjorda av aluminium eller pulverlackerat stål, kräver lite underhåll och är lätta att montera. De är vanligtvis gjorda av metaller som inte rostar när de utsätts för fukt. Många metallramar snäpper på plats med plastanslutningsstycken, vilket eliminerar behovet av verktyg.
- Träramar, även kallade kalla ramar, ger extra stabilitet. De är idealiska för användning året runt i mer tempererade klimat. De har dock högre underhållskrav eftersom de kan ruttna med tiden i fuktiga förhållanden. De kan behöva regelbunden slipning och ett nytt lager färg.
Ytterpanelsmaterial
Standardväxthus och vissa exklusiva miniväxthus kan ha glaspanelväggar. Glas tål hårda väderförhållanden och släpper in direkt solljus – vilket är idealiska förhållanden för att odla plantor. Det kan dock spricka eller gå sönder, så vissa växthus använder polykarbonatpaneler som ett billigare och ett mer hållbart alternativ. Problemet med dessa är att de inte släpper in lika mycket ljus som traditionella glaspaneler.
De mest prisvärda miniväxthusen använder plastbeklädnad. Även om detta gör dem lättare att demontera och flytta, betyder det också att deras interiörer lätt kan överhettas, vilket kan skada vissa växter. Trädgårdsmästare som använder denna stil av växthus måste se till att undvika höga temperaturer och luftfuktighetsnivåer. Det är avgörande att styra ventilationen med hjälp av upprullbara fönster eller dörrar. En annan nackdel med växthus med plastbeklädnad är att de kanske inte tål extremt hårda vindar.
Nivåer och hyllor
Större miniväxthus har ofta nivåer eller hyllor för att du ska kunna maximera det vertikala utrymmet i strukturen. Dessa hyllor kan vara gjorda av trä, plast eller metall och matchar i allmänhet strukturens ram. Medan växthushyllor ibland är fixerade på plats, har vissa modeller justerbara hyllor för att rymma växter av olika storlekar.
Även om hyllor är praktiska för att du ska kunna hysa fler växter, är det inte idealiskt när du börjar så plantor. Övre hyllor skapar för mycket skugga och förhindrar att plantor på nedre hyllor får det solljus de behöver.
Bärbarhet
Innan du väljer ett miniväxthus, fundera över hur du tänker använda det. Överväg ett bärbart alternativ om du tänker flytta ditt miniväxthus runt ditt inomhus- eller utomhusutrymme. Lätta metallramar och plastbeklädnad ger de mest bärbara alternativen.
Miniväxthus med träramar eller glaspanelväggar ser bra ut och håller länge, men de är inte dina mest bärbara alternativ, särskilt de större modellerna.
Stängning
Stängningen av ditt växthus är i huvudsak din temperaturkontroll. På ett plastväxthus är en dragkedja effektiv för att täta in värmen. Undvik kardborreband, eftersom det kanske inte tätar helt, vilket sabbar dina optimala förhållanden.
En glasstruktur bör ha gummitätningar och ventiler utöver gångjärn av hög kvalitet för att säkerställa en ordentligt isolerad miljö.
Skötsel
Användarvänlighet kan också vara en avgörande faktor. Du vill inte ha ett växthus som är svårt att sätta upp eller ta ner. Vissa kan också kräva mer regelbunden rengöring än andra. Titta noga på skötselråden och väg dem mot den tid du vill ägna åt växthusbruk.
Det där lilla extra
Ett basväxthus är jättebra, men det finns så många frestande funktioner som vi i varje fall tycker är helt otroligt bra. De flesta miniväxthus på marknaden helt enkelt har en ram, lock och hyllor, kan vissa växthus komma med följande ytterligare funktioner. Men man kan hitta växthus med krokar för hängande växter, en inbyggd odlingslampa, en krukbänk och till och med fläktar och slangar. Bestäm vad du behöver för att leva ditt bästa trädgårdsliv och välj det bästa växthuset därefter. Här är några exempel på funktioner vi värderad högt:
- Upprullbara dörrar eller fönster: När utomhustemperaturerna är höga kan värme byggas upp inuti strukturen och nå nivåer som är outhärdliga för vissa växter. Upprullbara dörrar eller fönster maximerar luftflödet under varma dagar.
- Inomhusbelysning: Finns i vissa avancerade miniväxthus, vilket underlättar växtskötseln tidigt på morgonen eller på kvällen.
- Temperatur/fuktighetskontroll: Vissa enheter kan rymma ett värmare, fläkt, dimsystem eller hygrometer, vilket brukar säljas separat, för att hjälpa till att kontrollera inomhusklimatet och luftfuktigheten.
Bästa Miniväxthus 2023 – Våra toppval
Nu när du har lärt dig mer om miniväxthus är det dags att börja handla. Följande är de bästa valen för miniväxthus för din trädgård. Dessa rekommendationer för de bästa miniväxthusen ger kvalitetskonstruktion, bra storleksalternativ, portabilitet och andra användbara funktioner. Oavsett om du letar efter ett tunnelväxthus, bordsskiva eller pop-up växthus så finns det säkerligen en bra lösning här för din trädgård.
1. Miniväxthus Plant In -1,3 m² – Bäst för trädgårdar
Det bästa miniväxthuset enligt oss är detta från Hemfint. Det finns många saker vi tycker är riktigt bra med detta lilla växthus.
Växthuset är upphöjt vilket gör att det är väl skyddat från skadedjur så som sniglar samtidigt som man får en riktigt bra kontroll på skicket på jord och ljus. Upphöjningen gör det också till en praktisk arbetshöjd oavsett ålder.
Panelen på växthuset är tillverkat av praktiskt taget okrossbar polykarbonat och skyddar således dina växter från kraftigt väder och vind. Panelen gör också att växterna håller temperaturen på jämna nivåer, för att på så sätt få de bästa växtförhållandena. Den skyddar även dina växter från skadlig UV-strålning för att bibehålla bästa möjliga hälsa.
Ett stort plus är att man under växthuset har ett praktiskt utrymme för att förvara verktyg och andra tillbehör som du ofta använder när du håller på med miniväxthuset. Som pricken över i:et så tycker vi att detta miniväxthus är väldigt stilrent och snyggt. Det passar väl in på såväl små trädgårdar som stora, och det har lagom med yta för små plantager. Ett riktigt bra miniväxthus helt enkelt!
2. Miniväxthus City Green House – Bäst för balkong
Det här växthuset är ett riktigt stiligt och sannolikt perfekt växthus för dig som vill odla på balkong eller terrass. Faktum är att det här också skulle fungera mycket bra som ett miniväxthus inomhus, om man skulle vilja det. Det har en mycket läcker design med profiler i svart aluminium, som passar in på såväl nybyggen som äldre hus.
Det vi också gillar är att växthuset har dubbla skjutdörrar i 4 mm härdat glas, vilket gör det till ett bra val för just balkong eller altan. Miniväxthuset har också smarta funktioner som att hela huset kan monteras på fyra medföljande hjul så att man enkelt kan flytta det.
I hela paketet ingår två löstagbara svarta kryddhyllor med läderstroppar samt upphängningskrok. Det är alltså ett perfekt ställe att odla middagens kryddor på, och de svarta kryddhyllorna gör det otroligt smidigt att ta med hela kryddhyllan till matbordet. Det följer även med hyllor i cederträ. Takfönstret är öppningsbart för att möjliggöra god ventilation under de varmaste dagarna på året. Höjden är 1580 mm vilket gör att man även kan få plats med relativt höga växter.
Detta miniväxthus har en pulverlackerad aluminiumkonstruktion som har en slitstark yta vilken är motståndskraftig mot korrosion, vilket gör att växthuset har en längre livstid och blir på så sätt mer miljövänlig. Med det sagt är detta ett otroligt bra miniväxthus som kommer lyfta hela balkongen eller altanens utseende och funktion!
3. Dawoo Miniväxthus – Billigast
Ett mycket prisvärt miniväxthus är detta från märket Dawoo. Om du bara är ute efter ett enkelt växthus för att förvara några växter, utan några extra finesser, så är detta ett utmärkt val för dig. Det skulle också kunna fungera som ett miniväxthus inomhus eftersom det är ett så pass enkelt och bärbart.
Detta växthus är konstruerat med 4 ståltrådshyllor som har måtten: 68 cm (L) x 48 cm (B) x 158 cm (H), vilket ger plats för alla dina blommande blommor, växter och färska grönsaker. Till skillnad från många andra billigare miniväxthus så är detta också en lite mer stabil och robust variant. Den är strukturerad med kraftiga stålrör för förlängd hållbarhet, men har också stöd med en viktkapacitet på 10,6 kg. Det gör att den är tillräckligt stark för att hålla fröbrickor, krukor och växter utan att välta. Skyddsmaterialet på detta miniväxthus är gjort av plast.
Designen kanske inte är det finaste vi har sett, men betalar man underpris så kan man inte förvänta sig någon skönhet. Miniväxthuset är designat med en rulldörr med dragkedja för enkel åtkomst och skärmad ventilation för optimal luftcirkulation. På så sätt kan man enkelt ge uteplatsen, balkongen eller trädgården en touch av grönt utan krångel.
Det är också enkelt att modifiera den själv. Alla delar är avtagbara, så att du kan konstruera den så att den är perfekt för just dina behov. Det kan dock vara bra att ha den fäst mot en vägg eller annat stöd för att garantera dess stabilitet även vid oväder eller kraftiga vindar.
Med det sagt är detta miniväxthus vår favorit när det gäller billiga växthus. Man får otroligt mycket värde för pengarna, och även om man inte har råd med ett vanligt växthus så kan man uppleva en liknande känsla!
4. Hecht Tunnelväxthus
Om du har en större yta att fylla ut med ett växthus, men fortfarande inte vill ha ett vanligt permanent växthus, så är detta tunnelväxthus från Hecht ett utmärkt val.
Detta miniväxthus ger gott om utrymme för att fylla området med växter av alla möjliga slag. Dimensionerna är hela 300x200x200 cm vilket gör att man får plats med en hel del. Själva skynket är ett foliematerial som är tillverkat i PE och är UV-beständig. Det har också en mycket tålig metallram för att klara av även de tuffaste väderförhållandena.
En bra sak att poängtera är dock att det inte ingår några hyllor i detta tunnelväxthus. Det kan ses som både en fördel och nackdel beroende på hur man ser på det. Det är en nackdel för att man då måste köpa sådant separat, men det är en fördel för att man då kan anpassa precis hur man själv vill ha det och då få största möjliga kontroll över växthuset.
Prislappen är också förhållandevis låg, vilket vi uppskattar. Om man har en lite större altan eller helt enkelt en liten bakgård så kan detta vara ett perfekt val för att stimulera blomsterintresset!
Hur vi valde det bästa miniväxthuset
Vi baserade våra rekommendationer om bästa miniväxthus på behovet för trädgårdsmästare att ha tillförlitligt med skydd för sina växter mot kalla temperaturer, frost och snö. Varje produkt uppfyller effektivt dessa kriterier även om det finns flera olika stilar. Vi har begränsat vårt test till att inkludera växthus som finns i flera storlekar och former eftersom användarna har olika behov och platser där de tänker använda växthuset. Vissa är höga och smala, andra är låga och breda, och andra är stora tunnelväxthus.
Vi valde endast stilar som använder hållbar metallram som motstår ruttnande under våta vintermånader. Varje produkt har också någon form av ventilation oavsett om det är en eller flera dörrar eller fönster. Slutligen inkluderade vi rekommendationer som har hyllor för att hålla fler växter och en stil som är avsedd att skydda stora växter på marken. Oavsett vilken stil eller storlek du behöver, har vi inkluderat en mängd olika miniväxthus för att möta behovet.
Fördelarna med att äga ett litet växthus
Miniväxthus tillåter trädgårdsmästare med begränsat utomhusutrymme att skydda sina växter från kallt väder. De bästa miniväxthusen tjänar samma syften som vanliga växthus inom gränserna för en liten gård, uteplats eller till och med en balkong.
Vanliga växthus tenderar att vara stora och permanenta, medan miniväxthus ofta är portabla och erbjuder enkel installation, nedtagning och förvaring. Små växthus har som syfte att:
- Skydda växter från skadedjur och djur
- Förlänga växtsäsongen och låter dig börja plantera tidigare
- Skydda växter från väder och vind
- Låta trädgårdsmästare skapa ett kontrollerat mikroklimat
- Förhindra jorderosion och övervattning genom att förhindra att nederbörd når dina växter.
Vanliga frågor om miniväxthus
Du kanske fortfarande har några ytterligare frågor om de bästa miniväxthusen. Det här avsnittet syftar till att svara på några av de vanligaste frågorna om miniväxthus för att hjälpa dig avgöra om det är rätt för dig att köpa ett.
Vad är ett miniväxthus till för?
Ett miniväxthus används för att skydda växter mot hårda temperaturer, vind, skadedjur och andra djur. Det är ett praktiskt komplement till mindre trädgårdar eller uteplatser för att förlänga växtsäsongen och odla frön, plantor eller mogna växter i kallare temperaturer.
Finns det väldigt små växthus?
Växthus varierar mycket i storlek och kan ha stå på mindre än en tiondels kvadratmeter för att gro frön i ett litet inomhusutrymme.
Ska man ha tillbehör till ett miniväxthus?
Ja det kan vara bra att ha tillbehör till ett eller flera miniväxthus. För att underlätta bevattningen rekommenderas exempelvis droppbevattning, men det kan också vara bra med en hygrometer för att säkerställa fuktighet och temperatur inuti växthuset. Något som också kan vara riktigt fint är att ha ett miniväxthus med belysning, vilket kan göras med några små hängande lampor om så önskas. Andra bra tillbehör till miniväxthus går att hitta här.
Ska ett växthus vara klart eller ogenomskinligt?
Klar och ogenomskinlig växthusbeklädnad ger olika typer av ljus. Tydligt sidospår ger växter tillgång till direkt solljus, vilket är idealiskt för att gro frön och att få sina plantor att växa. Å andra sidan ger ogenomskinligt sidospår diffust ljus, vilket är det bättre valet för att odla växter till blomstring eftersom det förhindrar brännpunkter.
Vad kan man plantera i ett miniväxthus?
Med värme och luftfuktighet noggrant kontrollerad, kommer de flesta varma växter att trivas i ett växthus, inklusive:
- Örter: Basilika, mynta, timjan, koriander
- Grönsaker: Tomater, sallad, spenat, lök, kål, paprika
- Frukt: Jordgubbar, hallon, blåbär
Återigen, om du börjar med grönsaker och örter från frö, är ett miniväxthus ett bra alternativ. Ett exempel är växten basilika. Basilika kan vara en mycket känslig växt att odla, särskilt när den är ung. Att då låta den första växa i ett miniväxthus kommer att ge den ett lager av skydd så att den kan blomma upp först.
Ett miniväxthus är också ett suveränt sätt att se sina tropiska växter förbli levande året runt.
Hur tjock måste plasten vara på ett växthus?
För optimal kvalitet och hållbarhet, leta efter ett växthus med ett plastskydd som är minst 0,15 mm tjockt.
Kan jag ställa ett växthus i skuggan?
Nej, du kan inte ställa ett växthus i skuggan. Både växthus i vanlig storlek och miniatyrer är beroende av solljus, så de bör placeras på en plats som får så mycket sol de kan under hela dagen.
Slutgiltiga tips
När du har valt ditt växthus och säkrat dina växter, så är här några sista tips för att säkerställa en blomstrande installation:
- Oavsett vilken storlek på miniväxthus eller vilket material du väljer, se till att få en bra temperatur-/fuktighetssensor och se till att kontrollera dina växter för att se till att de växer och frodas. Se vårt test av hygrometer här.
- När det gäller temperatur så är allt mellan 18ºC och 30ºC idealiskt.
- Växthus behöver direkt solljus för att fungera korrekt, så håll ditt nära ett fönster om du förvarar det inomhus.